Turno-kolesarski forum


Objave v Forumu PZS izražajo stališča posameznikov, za katere Planinska zveza Slovenije ne prevzema nobene odgovornosti. PZS si pridružuje pravico, da neprimerne objave briše in pri ponavljajočih kršitvah posamezniku tudi onemogoči nadaljnje dodajanje objav. Prosim, da morebitne žaljive objave ali objave, ki so po vašem mnenju v nasprotju z zakonodajo, prijavite na el. naslov turno.kolesarstvo@pzs.si.

Jelenk (1105m) in Masore – izpitna tura za TKV1

Boris Sedej, petek, 3. avgust 2018 ob 00:47

Jelenk (1105m) in Masore – izpitna tura za TKV1

Datum izvedbe: sobota, 11.8.2018, zbor ob 7:00

Izhodišče: Spodnja Idrija (305m) – Parkirišče v industrijski coni, nasproti »Interevrope«

Najvišja točka: Jelenk, 1105m

Dolžina: 32km

Višinska razlika: 932 m

Težavnost vzponov: do V5 (del poti bomo lahko premagali tudi peš)

Težavnost spustov: do S4

Podlaga: asfalt, makadam, kolovozi , mulatjera

Trajanje ture: približno 5 ur

 

Oprema: - tehnično brezhibno gorsko kolo s profiliranimi gumami in vsaj sprednjim vzmetenjem

- zaščitna oprema (čelada, rokavice, očala)

- osebna oprema turnega kolesarja (vremenskim razmeram primerna oblačila, zadostna količina pijače in hrane, prva pomoč)

- rezervna zračnica, tlačilka, orodje, komplet za krpanje zračnic

 

Kratek opis: Iz Spodnje Idrije se bomo po asfaltni cesti dvignili v Krnice ( strm, neprekinjen in naporen vzpon ( V4 ) , ki se nahaja skorajda na 1000 metrih nadmorske višine.  Nato zavijemo proti Jelenku  ( krajši a mestoma bolj strmi vzponi, do V5) , ki kraljuje nad dolino reke Idrijce.

Po počitku se vrnemo po isti poti nazaj do krnic, kjer zavijemo proti Masoram. Asfaltna cesta se čez čas spremeni  v makadamsko cesto, kasneje pa zavijemo na mulatjero, ki nas v strmem spustu ( do S4 ) pripelje v dolino reke Idrijce. Po njenem levem bregu sledimo kolovozom ( občasni strmi a kratki vzponi , do V5 ), dokler ga ne zmanjka. Takrat nas pot vodi čez most na regionalno cesto Tolmin – Idrija in po njej se pripeljemo nazaj v izhodišče.  

 

Tura je na račun spusta iz Jelenka do doline reke Idrijce ena lepših v naših krajih. Je pa potrebno premagati na začetku skoraj 1000 m višinske razlike, zato je primerna le za udeležence/ke z primerno fizično pripravljenostjo.

Obvezna prijava do 9.8.2018 na boris@slo-alp.com  ali O4l/79O-837. Število prijavljenih je omejeno.

Udeležba na turi je brezplačna. S prijavo udeleženec potrdi, da se zaveda zahtevnosti ture ter izpolnjuje zdravstvene, fizične in tehnične pogoje za varno sodelovanje. Udeleženec vozi na lastno odgovornost in je dolžan upoštevati navodila in odločitve vodje ture.

V primeru slabih vremenskih razmer bo tura prestavljena. O vseh podrobnostih in morebitnih spremembah, bodo prijavljeni udeleženci pravočasno obveščeni preko e-pošte.

 

Vodja ture: Boris Sedej, pripravnik TKV1 v sodelovanju s kolesarskim vodnikom PZS.