Turno-kolesarski forum


Objave v Forumu PZS izražajo stališča posameznikov, za katere Planinska zveza Slovenije ne prevzema nobene odgovornosti. PZS si pridružuje pravico, da neprimerne objave briše in pri ponavljajočih kršitvah posamezniku tudi onemogoči nadaljnje dodajanje objav. Prosim, da morebitne žaljive objave ali objave, ki so po vašem mnenju v nasprotju z zakonodajo, prijavite na el. naslov turno.kolesarstvo@pzs.si.

Na Košenjak, izpitna tura za TKV II

Danilo GOLOB, nedelja, 19. marec 2017 ob 20:33

DATUM IN IZHODIŠČE:
Dravograd, sobota, 22. aprila 2017 ob 10.00 uri na parkirišču avtobusne postaje Dravograd. 


OPIS POTI:

Kolesarska pot povezuje zaselka Goriškega Vrha in Ojstrice, ki se razprostirata po jugozahodnih ter južnih pobočjih Košenjaka.

Izhodišče je avtobusna postaja Dravograd, na desnem bregu Drave poleg trgovskega centra.

Po starem, lepo urejenem mostu čez Dravo in po kolesarski stezi do roba mesta. Pri cerkvi sv. Janeza pot zavije desno proti gručastemu naselju Vič - posejanemu okoli cerkvice sv. Lenarta na Viškem polju. Tu se kolesarska pot začne strmo vzpenjati mimo kmetije Kunc, Armel in Luč proti Koparčevemu vrhu (1058 m) na Goriškem vrhu kjer naklonina poti popusti in začnejo se odpirati čudoviti pogledi na dravsko dolino in koroško hribovje v ozadju. Od tu naprej je kolesarjenje lahkotnejše, pot ki se počasi dviga mimo kmetije Mungos in Kobolt nas pripelje do najvišje kolesarske točke – planinskega doma Košenjak (1169 m).

Po počitku in osvežitvi se odpravimo po planinski poti proti vrhu današnjega cilja, 1521 m visokemu Košenjaku za kar se rabi slabo uro hoda.

Po povratku s Košenjaka se kolesarska pot začne spuščati proti naselju Ojstrica kjer je njen osrednji del posejan okoli poznogotske cerkve sv. Janeza Krstnika. Ogled cerkvice ali postanek pri kmetu Moriju se prav prileže. Sledi spust in zadnji vzpon proti Koparčevemu vrhu kjer se priključimo na planinsko pot, ki nas pripelje mimo Starega gradu v Dravograd, do izhodišča kolesarske poti.

 PODATKI O POTI:

Skupna dolžina poti: 29 km

Dolžina poti (hoja): 4 km

Višinski metri (kolo): 700 m

Višinski metri (hoja): 352 m

Potreben čas: 3,45 h

Težavnost (kolo): V3, S3 (deli poti V4, S5)

Težavnost (hoja): lahka

 Zanimivosti ob poti:

  1. Cerkev sv. Vida v Dravogradu
  2. Cerkev sv. Janeza Krstnika na Ojstrici,
  3. Planinski dom Košenjak,
  4. Stari grad (12 stol.)

 OBVEZNA OPREMA:

Gorsko kolo s profiliranimi gumami, rokavice, čelada in druga zaščitna oprema, prva pomoč, rezervna zračnica, po možnosti na kolesu »flat« pedali in obutem primerno za hojo po lahki planinski poti, topla oblačila in vetrovka ter nekaj za podzob.

PRIJAVE IN INFORMACIJE:  Prijave do četrtka, 22. aprila na e-naslova:

ali na tel. 031 316 430. 

OSTALO:
Udeleženci so dolžni upoštevati navodila vodje ture in vozijo na lastno odgovornost. V primeru slaberga vremena bo tura prestavljena na naslednji lep vikend.

 Vabi Danilo Golob