Turno-kolesarski forum


Objave v Forumu PZS izražajo stališča posameznikov, za katere Planinska zveza Slovenije ne prevzema nobene odgovornosti. PZS si pridružuje pravico, da neprimerne objave briše in pri ponavljajočih kršitvah posamezniku tudi onemogoči nadaljnje dodajanje objav. Prosim, da morebitne žaljive objave ali objave, ki so po vašem mnenju v nasprotju z zakonodajo, prijavite na el. naslov turno.kolesarstvo@pzs.si.

"Podgorska runda"

Matic Klanjšček, petek, 13. november 2015 ob 08:12

Naše prejšnje skupne ture so se izmenjale med kraškorobnim svetom in notranjskimi gozdovi, saj je bilo novembrsko toplo vreme zelo naklonjeno kolesarjenju tudi v notranjosti Slovenije in na višjih nadmorskih višinah. Po turi na najvišji vrh občine Logatec, Srnjak, sedaj ponovno sledi skok na toplejšo Primorsko, ki bo, zaključni turi primerno, nekoliko zahtevnejše narave.

Kratek opis:

Za zaključek pripravniškega petorčka je namreč na vrsti t.i. "Podgorska runda", ki v lepem in zahtevnem krogu pobere markantne vrhove Podgorskega krasa in Čičarije: iz Podgorja najprej "ogrevalni" vzpon na Slavnik, nato markanten spust preko Malih vrat, ki mu sledi daljša povezava do Zagrada. Tej sledi zahteven vzpon na Žabnik (Ostrič), nato pa je tura "oplemenitena" z dodatkom spusta, povezave in zahtevnega vzpona na Žbevnico, ter za zaključek z dodatkom razgibanega prečenja/spusta vzdolž celotnega razglednega travnatega grebena vse do Kojnika in do izhodišča v Podgorju.

Datum izvedbe: nedelja, 15. 11. 2015
Ura: zbiranje od 9.00 dalje, start 9.30
Izhodišče: Podgorje (parkirišče za Slavnik)
Navigacija do izhodišča: Google Zemljevidi

Dolžina: 41 km
Višinska razlika: 1700 m
Skupna težavnost (1-7): 5-6
Težavnost vzponov: do V6
Težavnost spustov: do S4
Podlaga: kolovozi, enoslednice, makadam

OPOZORILO:

  • tura je kondicijsko in mestoma tudi tehnično zelo zahtevna (težki in daljši vzponi) ter primerna za dobro pripravljene gorske kolesarje,
  • zaradi dolžine in zahtevnosti se bomo na turo podali v manjši skupini, zato so prijave obvezne oz. število udeležencev je omejeno; prijave in vsa dodatna vprašanja na: matic222@gmail.com, 031 809 871
  • V primeru večjega interesa bo v prihodnjih mesecih tura ponovno razpisana, saj je kolesarjenje na tem območju, ob primernih vremenskih pogojih, možno praktično celo zimo.


OPREMA:

  • tehnično brezhibno gorsko kolo (z vsaj prednjim vzmetenjem),
  • zaščitna oprema (čelada, rokavice, vetrovka),
  • osebna oprema turnega kolesarja (prva pomoč, hrana, zadostna količina pijače),
  • zaradi značilnega kraškega terena (ostro kamenje, trnje) so v osebni opremi nujni tlačilka, vsaj ena rezervna zračnica in komplet za krpanje,
  • osebni dokument za prestop meje (HR).


KORISTNE INFORMACIJE:

Tura je zelo zahtevna, predvsem zaradi dolžine in višinske razlike, ki jo je treba premagati preko daljših in zahtevnih vzponov (Slavnik, Žabnik, Žbevnica).

Predviden neto čas vožnje je 4-5 ur. Ob tekočem kolesarjenju in s parimi krajšimi počitki je predviden čas trajanja ture okoli 6 ur.

Vsi udeleženci vozimo na lastno odgovornost in smo dolžni upoštevati navodila in priporočila vodje ture.

V primeru slabih vremenskih razmer bo tura prestavljena. O vseh morebitnih spremembah bodo prijavljeni udeleženci pravočasno obveščeni preko e-pošte.

Udeležba na turi je brezplačna.


Se vidimo!

Matic