Turno-kolesarski forum


Objave v Forumu PZS izražajo stališča posameznikov, za katere Planinska zveza Slovenije ne prevzema nobene odgovornosti. PZS si pridružuje pravico, da neprimerne objave briše in pri ponavljajočih kršitvah posamezniku tudi onemogoči nadaljnje dodajanje objav. Prosim, da morebitne žaljive objave ali objave, ki so po vašem mnenju v nasprotju z zakonodajo, prijavite na el. naslov turno.kolesarstvo@pzs.si.

izlet - Trstelj

Peter Šilak - PettyCann, nedelja, 17. marec 2013 ob 00:05

Z GORSKIM KOLESOM NA TRSTELJ

 

Tokrat se odpravljamo na skrajni severni rob Krasa, kjer se nad Komnom dviga niz vrhov, ki ponujajo čudovite razglede proti morju na eni in Alpam na drugi strani. Tudi sama vožnja do vznožja ponuja obilo zanimivosti: kraške gmajne, trasa nekdanje vojaške železnice, drugi ostanki iz prve svetovne vojne.

Datum: sreda, 20. marec 2013, ob 10. uri

Izhodišče: Komen na Krasu

Dolžina: 26 km

Vzpona: ca. 600 m

Zahtevnost: V4 / S4

Trajanje: 3 h

Dobimo se v Komnu 20. marca ob 10. uri v središču vasi pri bencinski črpalki. Tam je tudi možnost parkiranja avtomobila.

Potek kolesarjenja:

Skozi gozd Draga bomo odkolesarili do bližnje vasi Sveto, kjer so zanimiva osmerokotna cerkev, vojaško pokopališče in stara lipa. Nadaljevali bomo po trasi nekdanje vojaške železnice iz prve svetovne vojne do Temnice. Od tam nas bodo kolovozi in gozdne ceste vodili po grebenu, ki na severu omejuje Kras. Najvišjo točko, 643 metrov, bomo dosegli na razglednem vrhu Trstelja. Sledi kratek, nekoliko zahtevnejši spust na severno stran in vožnja naprej do prevala Železna vrata.

V drugem delu ture bomo prekolesarili območje, ki mu domačini pravijo Šumka. Pred leti ga je opustošil velik gozdni požar, zato se nam danes tudi odtod odpirajo prostrani razgledi.Čisto za konec si bomo privoščili lep spust po pozabljenih kolovozih in stezah mimo vrha Svetega Martina ter se skozi Sveto vrnili v Komen.

Turo bosta vodila Turno kolesarska vodnika:

Andrej Bandelj in Pia Peršič

Zemjevid:
[img]http://shrani.si/f/14/tU/24EouJdq/trsteljpia.jpg[/img]

Zemljevide ture Trstelj

Višinski profil:

[img]http://shrani.si/f/30/1R/3ad6HVFR/trsteljvisinski-grafpia.jpg[/img]

Višinski profil ture

 

Odgovori

Peter Šilak - PettyCann, nedelja, 17. marec 2013 ob 18:57

še kontaktni podatki za dodatne informacije.

Pia: 041 724 747

in

Andrej: 031 234 613

Peter Šilak - PettyCann, nedelja, 17. marec 2013 ob 19:40

še zemlejvid ture:

Trstelj_map

Mirjan Bernetič - berni, torek, 19. marec 2013 ob 22:26
je res pravi datum 20. marec, sreda, med tednom?