Tečaj za markaciste - turne kolesarje

Obstoječe in nove kolesarske poti je potrebno označiti in urediti, nato pa redno vzdrževati. Zato smo se odločili, da omogočimo kolesarjem, ki so pripravljeni označevati kolesarske poti, udeležbo na usposabljanju za markacista PZS kategorije A. Kot markacisti boste v PD dobrodošla okrepitev markacijskim odsekom, katerim boste lahko pomagali pri vzdrževanju planinskih poti. Za člane TKOjev je udeležba na tečaju brezplačna.
V Komisiji za turno kolesarstvo se zavedamo, da moramo za pravilen razvoj turnega kolesarstva vzpostaviti označene kolesarske poti. Do sedaj smo preko celotne Slovenije speljali STKP, OPD Koper je označilo Movraško pot, PD Grosuplje je kot dvonamensko pot označilo Grosupeljsko pot. V lanskem letu smo v okviru projekta Interreg skupaj z avstrijskimi kolegi vzpostavili še čudovito turnokolesarsko krožno pot Trans Karavanke.

Vse te in poleg teh tudi nove poti, ki jih načrtujemo, moramo najprej označiti in urediti, nato pa redno vzdrževati. Na podlagi izkušenj pri označevanju teh poti ugotavljamo, da potrebujemo znanje, ki ga markacisti osvojijo na tečajih Komisije za pota. Zato smo se odločili, da omogočimo kolesarjem, ki so pripravljeni označevati kolesarske poti, udeležbo na usposabljanju za markacista PZS kategorije A. Predlagamo, da se tečaja udeleži eden ali dva člana TKO, saj se s tem zagotovi možnost samostojne organizacije urejanja kolesarskih poti na območju posameznih društev. Kot markacisti boste v PD dobrodošla okrepitev markacijskim odsekom, katerim boste lahko pomagali pri vzdrževanju planinskih poti.

Za člane TKOjev je udeležba na tečaju brezplačna, saj stroške kotizacije krije KTK. Tečaj traja 2,5 dneva, prične se v petek popoldne in konča v nedeljo. Število udeležencev je omejeno na 20. Prednost pri prijavah imajo skrbniki odsekov STKP. Evidenčne prijave pošljite na turno.kolesarstvo@pzs.si z navedbo zadeve: Markacist - ime priimek - naziv TKO (PD).

Vsi prijavljeni boste po sprostitvi ukrepov za preprečitev epidemije COVID-19 prejeli podrobnosti o terminu in kraju izvedbe tečaja, saj so roki večine načrtovanih aktivnosti PZS spremenjeni oziroma bodo prilagojeni.

Načelnik IO KTK PZS                                                                                Predsednik PZS

Atila Armentano                                                                                        Jože Rovan