nedelja, 23. februar 2020
POIŠČI
Vodnik Slovenske turnokolesarske poti
Karta Slovenske turnokolesarske poti
Najdi nas na Facebooku
Zadnje v forumu
Forum
 

Gremo v akcijo!

IMATE SVOJE POTI, KI JIH ŽELITE UREDITI?

1. Če dogodka ne morete organizirati 20.4.2019, si izberite katerikoli alternativen datum med 6.4. in 5.5.2019.
2. Prijavite se kot organizator in svojo akcijo registrirajte na spletni strani dogodka: https://www.takecareofyourtrails.com/
3. V kolikor ste član PZS oz. lokalnega Planinskega društva, se za urejanje planinskih poti povežite z njimi.
4. Spletno ali Facebook stran vašega dogodka posredujte konzorciju Odprimopoti.si, ki bo poskrbel za promocijo (po elektronski pošti na odprimo.poti@gmail.com)
5. Nadaljnja navodila boste organizatorji s strani IMBA Europe in konzorcija Odprimopoti.si dobili v dneh pred dogodkom.

STE PROSTOVOLJEC, POTI UPORABLJATE IN BI RADI POMAGALI PRI UREJANJU?

Na spletni straneh TCOYT (https://www.takecareofyourtrails.com) ali Komisije za turno kolesarstvo (https://ktk.pzs.si) poiščite skupino v vaši bližini in se ji pridružite. Akcija temelji na prostovoljstvu, zato bo vsaka pomoč še kako dobrodošla!

IZBIRA ODSEKOV POTI ZA UREJANJE
• Osnovni cilj akcije je čiščenje in urejanje poti za vse uporabnike poti, ne le urejanje poti in objektov za kolesarje.
• Veliko poti potrebuje le dobro spomladansko čiščenje - odstranjevanje odpadlega materiala s poti (listje, veje), rezanje vej, ki rastejo na pot, popravki odvodnjavanja. Ker smo prijazni, bomo seveda pobrali tudi smeti, ki jih najdemo ob poteh.
• Odseke poti in dela, ki se bodo izvajala, organizatorji preglejte in določite vnaprej.
• Najbolj primerno bi bilo, da se o ustreznih odsekih pogovorite z lokalnim planinskim društvom in markacisti ter akcijo na planinskih poteh izvedete v sodelovanju (vsekakor pa ob vednosti tistih, ki skrbijo za poti).
• Popravke na lesenih objektih (stopnice, mostički, ograje) izvajajte le, če imate ustrezne izkušnje s takimi deli.

UDELEŽENCI, OPREMA
Idealna skupina je velika okrog 5-10 udeležencev. Poskrbite za ustrezno orodje in zaščitno opremo, zahtevnejša dela (delo z motorno žago ali drugo mehanizacijo) naj opravljajo le ustrezno usposobljene in zaščitene osebe. Večje skupine razdelite v več manjših, vsaka naj se loti svojega odseka, vsako skupino naj vodi izkušen markacist ali trail builder.

PRIJAVE
Zaradi lažje organizacije in morebitne delitve v več skupin priporočamo, da vnaprej poskusite pobrati prijave udeležencev.

Pokažimo, da smo kolesarji aktivni in odgovorni, da spoštujemo naravo in vse uporabnike poti, predvsem pa, da smo pripravljeni prevzeti svoj del odgovornosti za odlične odnose na poteh in za urejanje poti. Ne samo "naših" poti, ampak takih, ki jih uporabljajo vsi uporabniki - pohodniki in kolesarji.
Država z najboljšo MTB skupnostjo bo nagrajena na dogodku IMBA Europe Summit 2019 v Silkeborgu na Danskem med 9. in 11.5.2019.

POVEZAVE
Facebook dogodek: https://www.facebook.com/events/2078581262239884/
TCoYT uradna stran: https://www.takecareofyourtrails.com

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
Planinska zveza Slovenije
mtb.si
Odprimo poti (Urejati - ne prepovedati)