četrtek, 9. april 2020
POIŠČI
Vodnik Slovenske turnokolesarske poti
Karta Slovenske turnokolesarske poti
Najdi nas na Facebooku
Zadnje v forumu
Forum
 

Slovenska turnokolesarska pot

Turno kolesarstvo postaja vse bolj priljubljena dejavnost članov Planinske zveze Slovenije (PZS). Kot dodatno spodbudo za njegov razvoj je Komisija za turno kolesarstvo PZS pripravlja krožno kolesarsko pot, ki obide vse pomembnejše slovenske gorske skupine, meri okoli 1800 kilometrov in premaga v vzponu 50.000 metrov višinske razlike. Slovenska turnokolesarska pot (STKP) je izrazit primer prispevka k trajnostni mobilnosti in eden izmed večjih projektov na področju kolesarjenja in planinskih poti na Slovenskem, ki zahteva tesno sodelovanje z lokalnimi planinskimi društvi, lokalnimi skupnostmi ter ostalimi organizacijami na področju planinstva, turizma in gostinstva.

slovenska_turnokolesarska_pot_foto_joze_rovan
Osnovna trasa STKP je primerna za širok krog turnih kolesarjev. (foto Jože Rovan)

Osnovna trasa poti tehnično ni posebej zahtevna, kajti želimo pritegniti širok krog turnih kolesarjev, je pa mestoma naporna, ponekod bo potrebno kolo tudi potiskati, vendar nikjer nositi. Pot vodi po neprometnih stranskih cestah, gozdnih cestah in vlakah ter poljskih poteh. V priporočeni smeri je za dobro pripravljene kolesarje vozna skoraj v celoti. Osnovni trasi bomo postopoma dodajali kratke zahtevnejše variante, namenjene predvsem spustom. Pot je speljana tako, da pogosto vodi mimo železniških postaj, s čimer želimo spodbuditi obiskovalce, da se do izhodišč večdnevnih etap pripeljejo in tudi vrnejo z vlakom.

STKP_zemljevid
Trasa Slovenske turnokolesarske poti (vir Jože Rovan)

Kolesarji bodo na poti spoznali pestrost slovenske vzpete pokrajine in številne pomembne točke planinske, narodopisne in tehnične zgodovine (Slovenski planinski muzej, Kugyjev spomenik, Alpski botanični vrt Juliana, Informacijsko središče TNP Dom Trenta, rudnik Idrija, turistični rudnik in muzej Mežica, spomenik štirim srčnim možem v Bohinju, Pocarjeva domačija itd.). Pot poteka mimo 109 kontrolnih točk, kolesarji bodo z odtisom žigov v Dnevnik STKP dokazali obisk. Med kontrolnimi točkami je tudi okoli 50 planinskih koč v večinoma manj obiskanih predelih gora, zato pričakujemo tudi pomemben prispevek poti k finančnemu rezultatu koč. Pot nudi priložnost tudi številnim manjšim turističnim ponudnikom v nekaterih odmaknjenih, pa zato nič manj zanimivih predelih Slovenije.

Pri načrtovanju poti smo upoštevali omejitve obstoječe zakonodaje, zato ne pričakujemo večjih zapletov na terenu. Za nekatere odseke je bilo treba pridobiti soglasje o dvonamenski rabi planinskih poti oz. dovoljenje za kolesarjenje na drugih poteh, celoten potek trase pa smo uskladili s strokovnimi službami Zavoda za gozdove Republike Slovenije in še nekaterimi drugimi organi.

Pot smo razdelili na 15 odsekov in določili 15 skrbnikov odsekov, ki skrbijo za organizacijo ureditve poti na omenjenih odsekih. Skrbniki so izkušeni društveni delavci, vsi so kolesarji z znanjem kartografije, številni tudi markacisti. Predstavljajo vezni člen med planinskimi društvi kot skrbniki planinskih poti in lastniki oz. upravljavci drugih poti na eni strani in Komisijo za turno kolesarstvo PZS kot nosilcem projekta Slovenske turnokolesarske poti na drugi strani. Prepričani smo, da bomo z dobrim sodelovanjem vseh naštetih pot lahko primerno uredili.

Kolesarji se na poti orientirajo s pomočjo GPS-sledi, ki so od odprtja STKP na Dan slovenskih planinskih doživetij 18. junija 2016 že na voljo v spletnem vodniku na strežniku PZS (stkp.pzs.si), s pomočjo zemljevidov, orientacijsko zahtevnejše odseke pa smo že začeli markirati s kolesarskimi oz. dvonamenskimi markacijami. Pri Planinski založbi je izšel tudi Dnevnik poti za odtis žigov na kontrolnih točkah. Čas bo pokazal, ali je potrebno pripraviti tudi tiskano vodniško literaturo.

Vsebinski razlogi obiskovalcev za obisk STKP:
 • doživeti raznovrstnost slovenske gorske pokrajine s kolesom,
 • kolesariti po odmaknjenih stranskih cestah, poljskih poteh in gozdnih vlakah z malo prometa,
 • zadovoljstvo ob opravljeni zahtevni poti,

Motivi PZS:

 • razvijati dejavnost turnega kolesarstva,
 • povečati obisk preko 50 planinskih koč, mimo katerih poteka STKP,
 • spodbuditi zanimanje za planinsko manj obiskane predele hribovja in sredogorja
 • pridobiti nove člane PZS z novo zanimivo ponudbo,
 • prek kolesarjenja spodbujati skrben odnos do narave in okolja;
 • STKP poteka skozi številne turistične kraje, ponuja priložnost za povezovanje planinske organizacije s turističnim gospodarstvom in lokalnimi skupnostmi in občinami.

Označitev STKP:Turno kolesarstvo – varno in strpno
 1. Zdravi na kolo.
 2. Skrbno načrtujte.
 3. Kolesarite samo po ustreznih poteh.
 4. Preglejte svoje kolo.
 5. Poskrbite, da imate s seboj vse, kar potrebujete.
 6. Vedno nosite čelado.
 7. Pešci imajo prednost.
 8. Uravnavajte svojo hitrost.
 9. Za seboj ne puščajte ničesar.
 10. Pomislite na živali.

Pripravil: Jože Rovan, načelnik Komisije za turno kolesarstvo PZS
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2020
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
Planinska zveza Slovenije
mtb.si
Odprimo poti (Urejati - ne prepovedati)