ponedeljek, 19. februar 2018
POIŠČI
Vodnik Slovenske turnokolesarske poti
Karta Slovenske turnokolesarske poti
Najdi nas na Facebooku
Zadnje v forumu
Forum
 

Razpisi

Turnokolesarska usposabljanja v organizaciji KTK

Komisija za turno kolesarstvo (KTK) organizira tri vrste usposabljanj:
 - usposabljanje za turnokolesarskega vodnika I (TKV I)
 - usposabljanje za turnokolesarskega vodnika II (TKV II) in
 - licenčno usposabljanje turnokolesarskih vodnikov.

V letu 2017 KTK organizira usposabljanje za TKV I in licenčno usposabljanje za turnokolesarske vodnike.

Usposabljanje za TKV I

Namenjeno je kandidatom, ki bi želeli voditi kolesarske ture v gorski svet v okviru planinskih društev in drugih organizacij. Obsega turnokolesarski tečaj (sprejemni izpit, preizkusno turo, predavanja in praktične vaje, teoretični izpit in izpitno turo), seminarsko nalogo in pripravništvo.

Turnokolesarski tečaj je razdeljen na:
- kolesarsko-tehnični del (2dni) in
- vodniški del (4 dni).

V prvem delu tečaja je pozornost namenjena tehniki vožnje in servisiranju kolesa, na preizkusni turi pa preverimo fizične in tehnične sposobnosti kandidatov za nadaljnje vodniško usposabljanje. Vključuje tudi teoretični sprejemni izpit iz programa Planinske šole.

V drugem delu tečaja pa je poudarek na vodniških znanjih, kot je vodenje skupine, orientacija, nudenje prve pomoči ipd. Tečaj se zaključi s teoretičnim izpitom in izpitno turo.

Prvi del tečaja bo izveden 3. in 4. junija 2017 na Krvavcu, drugi del pa od 22. do 25. junija 2017 na Valvazorjevem domu pod Stolom. Skrajni rok za prijave je 19. maj 2017.

Pogoj za udeležbo na tečaju  je popolna tehnična oprema turnega kolesarja (gorsko kolo, kolesarske rokavice, čelada, zaščitna očala, nahrbtnik, rešilna folija, komplet prve pomoči, kompas, geografska karta Stol PZS, kolesarski komplet za popravila na terenu, mobilni telefon). Priporočamo tudi ročni GPS sprejemnik ali mobilni telefon z GPS sprejemnikom.

Pogoj za udeležbo na drugem delu tečaja je uspešno opravljena preizkusna tura z zahtevnostjo vzpona do V5 in spusta do S4 in opravljen teoretični sprejemni izpit (glej Prilogo) iz programa Planinske šole. Pohodniški vodniki PZS in drugi strokovni kadri PZS, katerih programi vključujejo vsa znanja iz programa Planinske šole, so oproščeni teoretičnega sprejemnega izpita.

Po  tem, ko kandidat uspešno opravi tečaj za TKV I in napiše seminarsko nalogo postane pripravnik za TKV I. Nato mora v treh letih pod mentorskim vodstvom voditi pet TK tur in napisati pripadajoča poročila, s čimer izpolni še zadnji pogoj za uspešno končano usposabljanje za TKV in prejme naziv TKV I.

Licenčno usposabljanje

Turnokolesarski vodniki morajo po pridobitvi naziva turnokolesarski vodnik, ne glede na doseženo kategorijo, vsaka tri leta podaljševati licenco za opravljanje strokovnega dela na področju planinstva. Za podaljšanje licence se mora vodnik vsaka tri leta udeleževati dodatnih licenčnih usposabljanj.

Usposabljanje bo organizirano v Domu pod Storžičem 2. in 3. septembra 2017
.
Za uspešno končan licenčni seminar je potrebna 100 % udeležba pri teoretičnem in praktičnem delu. Prijavnico najdete na spletni strani KTK - obrazec KTK04 - Prijavnica za TKV izpopolnjevanje.

Rok prijav: 11. avgust 2017
.
Podrobnejše informacije najdete v Knjižici akcij KTK 2017.

PDF Knjižica akcij KTK 2017 (2 MB)

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2018
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo objavi na Twitterju in/ali FaceBook-u.
Planinska zveza Slovenije
Bicikel.com, kolesarjenje in šport
Odprimo poti (Urejati - ne prepovedati)